Autóval Magyarországon és külföldön

Egy turista viszontagságai

Sziklába vésett emlékek
Autóval Bulgária világörökségei nyomában 2.

Köbe vésett lovas, kápolnák, trák temetkezési hely. Többszáz méter magas sziklafalak, ámulatba ejtő ember által alkotott értékek a természet csodáit kihasználva. Néhány kuriózum Bulgáriában.

Természetesen a közismert helyek, mint például a bolgár tengerpart, Neszebár, Szozopol, Várna, Szófia, Plovdiv rengeteg érdekességet rejtenek, de most néhány kevésbé felkapott, különleges látnivalót szeretnék bemutatni.

Madarai Nemzeti Történelmi Régészeti Park

ma4.PNG

Várnától körülbelül 80 kilométerre található Madara nevű falu szomszédságában egy egyedülálló érdekesség található.  A Madarai lovas.  Európában máshol nem látható hasonló dombormű. 1979-ben került fel az UNESCO Világörökség listájára és 2008-ban a Bulgária nemzeti jelképévé választották.

ma3.PNG

A közel 100 méter magas függőleges sziklafalba egy 23 méter magas, lovas-szobrot vésett az egykori bolgár művész.
A dombormű egy lovast ábrázol karddal a kezében, amint épp egy oroszlánt győz le, mögötte halad a kutyája.

A mű közel 200 lépcsőfok megmászásával, akár rögtön megtekinthető, de érdemesebb a hosszabb utat választani. A kijelölt turistaúton először egy barlanghoz jutunk, ahol több ritka állatfaj megkövesedett maradványát is megtalálhatja a figyelmesebb szemlélődő. Aztán egy kis sziklakápolnához, a "Szent Panteleymon" kápolnához érünk.  A 14. században az egyik legnagyobb sziklakolostor komplexum épp itt alakult meg. Az óriási, függőleges falak között az ember nagyon aprónak érezheti magát.

ma1.PNG

ma2.PNG

ma5.PNG

Innen vezet az út a lovas relief elé. A nagy zöldre festett vasoszlopok nagyon nem illenek a képbe, még ha biztosításként szükség is van rájuk, jó lenne valami más módon megoldani, vagy legalább valahogy álcázni. Viszont, ha csak a lovasra koncentrálunk, valóban egy impozáns, egyedülálló alkotásban gyönyörködhetünk.

Ha ennyivel beérjük, a szemközti lépcsőn visszamehetünk a kocsihoz, viszont, ha kedvünk tartja, felkapaszkodhatunk a fennsík tetején épült erődhöz. Ha ezt választjuk újabb lépcsőzés vár ránk a sziklafal oldalába vésett természetes fokokon, mintegy fél órán keresztül. Ahogy egyre feljebb és feljebb haladunk a kilátás az alattunk elterülő síkságra és a környező településekre, egyre csodásabb lesz. Felérve még egy rövid séta és az erődnél találjuk magunkat. Semmi különleges, mint bármelyik középkori erőd, vastag falakkal, de a panoráma és maga a kirándulás szerintem mindenképp megéri a fáradságot.

Amikor visszaérünk a lovas szintjére, újra két út közül választhatunk. Érdemes megnézni a pogány szent helyet is, ahol energiával töltődhetünk fel.

ma6.PNG

A parkoló felé haladva kis forrásnál frissíthetjük fel magunkat.

 Sveshtari trák síremléke

Következő megállónk, Madarától 90-100 kilométerre északnyugatra található, Sveshtari település külterületén feltárt Necropolis. Leghíresebb lelete egy majdnem érintetlen i.e 3. századi sír.Az 1982-ben előkerült kivételes műemlék egy több hektáros terület, a Sboryanovo Történelmi és Régészeti Rezervátum legértékesebb és leglátogatottabb épülete. Az ország nem éppen legfejlettebb körzetében tökéletes aszfaltozott úton közelíthető meg a látogatóközpont.

s1_2.PNG

s2_2.PNG

Itt eldönthetjük, hogy csak a nagy sírt, vagy még a két kisebbet is szeretnénk-e megnézni. Mi úgy döntöttünk, mindent megnézünk.  A sírok kizárólag idegenvezetővel látogathatók. A környék hosszú évszázadokon keresztül temetkezési hely volt. Több száz sírt tártak fel és a régészeti munkálatok jelenleg is folytatódnak. A sík füves területből három nagyobb kúp emelkedik ki, ezek a látogatható sírok. Különös óvintézkedésekkel próbálják védeni ezt a nem mindennapi értéket. A sír fölé egy betonkupolát építettek és annak a tetejére hordtak egy minimális vastagságú földet és füvesítették be.  Az idegenvezető által kulccsal nyitható, fotocellás ajtón keresztül, egy kis előtérbe jutunk, ahol a cipőinkre védőzacskót kell húznunk, s így mehetünk tovább. Egy újabb ajtón belépve feltárul a csodálatos épület. A hossza 7,5 méter, a szélessége 6,5 méter, nagy mészkőkockákból épült. Szinte hihetetlen, hogy több ezer év távlatából ennyire tökéletes állapotban maradt ránk. A sír egy folyosóból és három kamrából áll. A 4,5 méter magas központi kamra falán 10 darab, 1,2 méter magas nőalakokból álló dombormű található. A kariatidák érdekessége, hogy mindegyiknek más az arca. Egy uralkodót és feleségét temették a sírba. 1985 óta áll UNESCO védelem alatt.Az előtérben kis kiállítás látható a sírban és környékén talált tárgyakból. A másik két halom nem ennyire védett. Ezek is zártak, de nincs állandó klíma, inkább bódékhoz hasonlítanak. Itt főleg a sírokra rakódott földrétegeket, illetve néhány apróbb részletet, mint például az ajtó működését figyelhetjük meg. Ezen állagmegóvó intézkedések mellett természetesen fényképezni nem lehet, ezért csak Bolgár Idegenforgalmi Hivatal videóján  tudom bemutatni a kupola alatt látottakat. A „halmokból” kilépve vezetőnk magunkra hagy minket. Egyénileg körbejárható a terület és megtekinthető még néhány kisebb lelet.

 Demir baba türbéje

A közelben felkereshető még Demir Baba türbéje. Ez egy kisebb homokkőből készült török síremlék a 16. századból. Az erdő mélyén található, jónáhány lépcsőn kell leereszkedni megközelítéséhez. A parkolás kissé nehézkes.

Szent Dimitriusz Baszarbovszki sziklatemplom

b4_1.PNG

 

b2_2.PNG

Majd Rusze felé vesszük az irányt. A város határában Baserbovo falu felé fordulunk, ahol a Rusenski Lom folyó völgyében meglátogatjuk az egyetlen ma is működő sziklakolostort. A szép virágos kertben felállított kis pavilonban egy nagyon barátságos, fiatal szerzetes különböző kegytárgyakat árul. Innen lehet felmászni a szikla oldalába vájt lépcsőkön a szobákhoz. A kertben több szerzetes pihen, olvasgat, beszélget. A kert végében egy templomot újítanak fel.

b3_2.PNG

b1_2.PNG

 

Ivanovói sziklatemplomok

i4.PNG

Innen már csak néhány kilométer és megérkezünk a Rusenski Lom Nemzeti Park másik látnivalójához az Ivanovoi sziklatemplomokhoz. A fák között vezető út egy parkolóba vezet, ahonnan lépcsőkön mászhatunk fel a mészkősziklába vájt üregekhez. a leghíresebb a Szent Mária templom, amelynek freskóit felújították. Az eredeti képek a 14.századból származnak és vallási jeleneteket ábrázolnak.

i1.PNG

1979 óta UNESCO Világörökségi helyszín. A jegyet a templomban lehet megvenni. Érdemes a környéken további sétákat, kirándulásokat tenni, a kiálló panorámaszikláról messzire ellátni.

i3.PNG

 i2.PNG

Aki szeret kirándulni, szereti a háborítatlan természetet és a különleges épületeket, amikből ráadásul három Világörökségi helyszín is, feltétlen szánjon rá időt a tengerparti nyaralás folytatásaként.

A bejegyzés trackback címe:

https://csatangolok.blog.hu/api/trackback/id/tr2011955827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Autóval Magyarországon és külföldön

Kirándulások, csatangolások, élmények leírása hazánk, s Európa tájain. Személyes élmények, autóval, s bakancsban... Világörökségek nyomában

Facebook oldaldoboz

Címkék

Afsluitdijk (1) Aggteleki-karszt (1) Aggteleki Nemzeti Park (1) állatkert (1) Andalúzia (1) arborétum (1) Árpád-kilátó (1) Ászári miniskanzen (1) Ausztria (7) A Madarai lovas. (1) A világ legnagyobb könyve (1) Bács-Kiskun megye (5) Balaton (1) Balatonudvari (1) Balcsik (1) Baranya megye (2) Bécs (1) Békés megye (1) Belföldi nyaralás (10) Belgium (1) Bér (1) Borjád (1) Borsod-Abaúj-Zemplén megye (5) Bourges (1) Budapest (7) Bükk (2) Bükkszentkereszt (1) Bulgária (15) Bulgária autóval (3) bunker (1) Csákberény (2) családi nyaralás (33) Császári Herix city (1) csatorna (1) cseresznyevirágzás (1) Csongrád-Csanád megye (1) Dachstein (1) Debrecen (1) Dég (1) Demir baba türbéje (1) Dinnyés (1) Doberdó (1) Dobóruszka (1) Dolomitok (1) Donana Nemzeti Park (1) Duna (1) Eger (1) El Rocio (1) Eresztvény (1) Európa (1) Fejér (8) Fekete-tenger (1) Felsőgalla (1) Felvidék (2) Fertőrákos (1) festett barlangok (2) Franciaország (12) Frízföld (1) függőhíd (1) Geopark (1) Gerecse (1) Győr-Moson-Sopron megye (2) Hajdú-Bihar megye (4) Hajdúnánás (2) Halsteren (1) Harlingen (1) Hercegszántó (1) Heves megye (3) Hollandia (6) Hollókő (1) irodalom (2) Iseo-tó (1) Ivanovói sziklatemplomok (1) Jakabszállás (2) János Vitéz (1) Jász-Nagykun-Szolnok megye (1) Jászótér (1) jégpalota (1) Júzcar (1) kaland (1) Kaliakra-fok (1) kápolna (1) Karancs-Medves (1) Kecskemét (1) kegyhely (1) Keukenhof (1) kilátók (5) Királyi kard (1) kirándulás (24) Kisbér (2) Kisgyőr (1) Kiskőrös (2) Kisnána (1) koala (1) Kőfejtő (1) Kolumbusz (2) Komárom-Esztergom megye (7) Kossuth tér (1) Krisztus szobor (1) külföld (56) LandArt (1) látnivalók (2) lebegő járda (1) legek (14) Lengyel-Annafürdő (1) Loire (3) lombkorona-sétány (2) Lovech (1) Magyarkert (1) Magyarország (62) Margitsziget (1) Máriakert (1) Mátra (1) Melnik (1) Mezítlábas Park (1) Mezőföld (2) Milánó (2) Mini-Magyarország (2) Mini- Magyarország (1) MiniVilág (3) Mini Hungary Park (1) Mini Magyarország (1) Mönichkirchen (2) Mont-Saint-Michel (1) Monte Isola (1) Mórahalom (1) Mózes híd (1) Múzeum (2) Nagykörű (1) Nantes (1) Napospart (1) Naszály (1) Németország (2) Neszebár (1) Nógrád megye (3) óceánátrepülés (1) Olaszország (8) óriáspanda (1) őskori emlékek (1) Ozora (1) Pannonhalma (1) Pap (1) Pécs (1) Pest megye (4) Petőfi (2) Pilis (1) Piliscsaba (1) Pireneusok (1) Plovdiv (1) Poroszló (1) Ráckeve (1) Recsk (1) rollerpálya (2) Rusze (1) sajt (1) Sárszentlőrinc (1) Sasfések (1) Simontornya (1) Siófok (1) Sirok (1) Sky Walk (1) Sóly (1) Somogy megye (1) Spanyolország (4) Sulzano (1) Süttő (1) Svájc (1) Sveshtari trák síremléke (1) Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (1) Szarvas (1) szélmalom (1) Szent Dimitriusz Baszarbovszki sziklatemplom (1) Szicília (1) Szigethalom (1) Szinpetri (1) Szklabonya (1) Szlovákia (2) Szófia (1) Tabajd (1) tananyag (6) tanösvények (8) Tapolca (1) Tapolcafő (1) Tapolcafői Forrás Tanösvény (1) Tarcal (1) Tartalomjegyzék (13) Tata (2) Tatabánya (1) téli séták (1) temető (2) természeti látványosság (13) The Floating Piers (1) Tibolddaróc (1) Tokaj-Hegyalja (2) Tolna megye (3) történelem (2) Tura (1) UNESCO (18) ünnep (1) vallás (1) Van Gogh (1) várak (3) Várna (1) városlátogatás (6) városnézés (1) Vas megye (1) Veliko Tarnovo (1) Vértes (4) Veszprém megye (4) Vezere völgy (2) világörökség (30) Virágoskert (2) Waterloo (1) Zala megye (1) zenélő kút (2) Zundert (1)
süti beállítások módosítása