2018. ápr 17.

Cseresznyevirág ünnep

írta: Barangoló
Cseresznyevirág ünnep

Nagykörű, Magyarország cseresznyéskertje

nk1.JPG

Japánban különleges ünnep a cseresznyevirágzás. Olyan, mint nálunk a karácsony. Mindenki igyekszik a családjával, a szeretteivel együtt gyönyörködni a pompázatos rózsaszín virágok látványában. Idehaza, ha a japán díszfák virágait szeretnétek látni, a Füvészkertben, illetve más arborétumokban érdemes keresgélni. Ha gyümölcsfákban gondolkodtok, akkor a mandula vagy az őszibarackfa virága rózsaszín, a cseresznyéé fehér.

sam_5763.JPG

Már Magyarországon is van egy hely, ahol ünnep a cseresznyevirágzás, mégpedig hazánk egyik legismertebb cseresznyetermelő vidékén, Nagykörűn.

sam_5778.JPG

 A Szolnoktól 30 kilométerre fekvő település már a honfoglalás óta lakott, akkoriban a még szabályozatlan Tisza majdnem teljesen körbeölelte, nevét is innen eredeztethetjük. Majd a kanyarokat átvágták, s az ártéri talajon különböző növények meghonosításával foglalkoztak a szorgalmas körűiek. Észrevették, hogy a legszebben a cseresznye terem. A XIX. század végén Petrovay György földbirtokos honosította meg a ropogós, óriásszemű, germersdorfi cseresznyét a faluban.

sam_5768.JPG

A régi hagyományokat felelevenítve napjainkban cseresznyevirágzáskor fagyűző szertartást tartanak, énekkel, imával, fénnyel, tűzzel, tánccal és cseresznyefa-öleléssel. 

sam_5769.JPG

sam_5773.JPG

A Budapesttől 150 kilométerre található településre Fegyvernekről akartunk átkompozni, de az áradás miatt a komp sajnos nem üzemelt, így kellett egy kis kerülőt tennünk. A faluba érve mindenhol gyönyörűen virágzó cseresznyefákat láthattunk. A rendezvény helyszíne a katolikus templom kertje volt, ahol a közel 100 fajta cseresznyefát magáénak tudható „Cseresznyefa gyűjtemény” található. A szépen gondozott, gyomtalanított és ledöngölt talajon bárki kedvére sétálgat a hófehérben pompázó, illatos növények között.

sam_5776.JPG

 A mécseseket épp meggyújtották és hamarosan elkezdődött az ünnepség. A tavasz köszöntése volt a témája a gyermekek által előadott táncoknak, a kórus által énekelt daloknak. A plébános Úr beszéde után meggyújtották a fák közt elhelyezett kis máglyákat. Szalagokra kívánságokat lehetett írni, amiket a kiválasztott fára kötve, megáldva hagyhattak hátra az érdeklődők, remélve, hogy beteljesülésükre nem kell sokat várni. A gyermekre vágyó párok ezután átölelték a fákat, a közeli gyermekáldásban bízva.

sam_5786_1.JPG

A templomkertben egy szép, falusi, fa-keresztes golgota áll. A hozzá vezető úton stációk előtt lépkedhetünk, fából készült faragott padokon pihenhetünk. Az ünnepség alkalmából a stációk és az út is mécsesekkel volt kivilágítva.

 sam_5787.JPG

sam_5807.JPG

sam_5812.JPGsam_5813.JPG

sam_5817.JPG

sam_5819.JPG

sam_5824.JPG

sam_5839.JPG

sam_5840.JPG

sam_5843.JPG

sam_5847.JPG

sam_5850.JPG

Virágzó fákat sokfelé láthatunk az országban, de ahhoz, hogy ilyen ízléses ünneppel köszöntve a természet tavaszi ébredését, hangulatosan megvilágított növények, máglyarakások között sétálhassunk, ahhoz Nagykörűbe kell ellátogatnunk.

sam_5803.JPG

További látnivalók: Nepomuki szent János szobor, Illés- kő, tájház, Nagy Bogrács Rendezvényház, parasztházak, Tisza, gát.

A közelben több települést is érdemes meglátogatni: Szolnok, Rákóczifalva, Fegyvernek, Kenderes, Karcag.

 

 

Szólj hozzá

kirándulás cseresznyevirágzás Magyarország Virágoskert Nagykörű